Rustykalne podpłomyki żytnio - orkiszowe

 Jeżeli piekarnik nie działa, a w domu jest tylko mąka, sól i woda, to nic. Można wyczarować pyszne podpłomyki w kilkanaście minut. Doskonałe do zupy, jako dodatek do dipów i przegryzka do sałatek. Bez drożdży i proszku do pieczenia. To taka rustykalna, pełnoziarnista maca.
Nawet małe dzieci poradzą sobie z ich upieczeniem i z powodzeniem mogą zostać zaangażowane do tworzenia tych prostych „chlebków”. Nie potrzeba stolnicy ani wałkowania, formujemy je w palcach nadając dowolny kształt. Szybko, razowo, smacznie. Niejednej babci lub prababci zakręci się łezka szczęścia w oku, gdy zobaczy takie cudeńka. Bo pewnie niejeden raz wypiekały je w swojej młodości…

Rustykalne podpłomyki żytnio - orkiszowe
Składniki (na około 10 małych podpłomyków) 
  • 1 szklanka mąki razowej orkiszowej
  • 1 szklanka mąki razowej żytniej
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 1-2 łyżki suszonego niedźwiedziego czosnku
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki soli
  • mąka razowa do podsypania podpłomyków
Przygotowanie
Mąki wymieszać w misce z solą i ziołami. Powoli wlewać wodę i wyrabiać ciasto. Składniki powinny się dobrze połączyć, a ciasto mieć dość luźną konsystencję. Formować z ciasta kulki i obsypując mąką formować w dłoniach placki o grubości około 0,5 cm. Posypać odrobiną mąki, aby nie kleiły się do patelni. Kłaść na rozgrzaną patelnię i piec na średnim ogniu z obu stron, aż placuszki stwardnieją i odrobinę się „wybrzuszą”. 

Komentarze

  1. Wyglądają przecudownie, zjadłabym takie, jeszcze ciepłe, najlepiej z dodatkiem hummusu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze chciałam spróbować! Widzę to z jakąś dobrą pastą lub humusem. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny przepis, super właściwie do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kanapki fajne by z tego wyszły :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz