Ilekroć próbuję kupić przyprawę do
piernika w zwykłym sklepie – odchodzę z kwitkiem. Wszystkie zawierają albo
cukier lub mąkę pszenną, albo jedno i drugie. Dlatego najlepiej zrobić własną.
Przyda się do wypieków i do napojów oraz do grzanego wina. Najlepiej zmielić
przyprawy w młynku przed wymieszaniem, ale jeśli nie mamy dobrego młynka, można
kupić praktycznie wszystkie składniki w wersji mielonej. Wprawdzie najbardziej
aromatyczne są korzenie świeżo mielone, ale najważniejsze jest to, żeby w ogóle
taką własną przyprawę zrobić.
Gałkę oczywiście ścieramy na tarce, bo chyba żaden młynek tego nie wytrzyma. Możecie to zrobić tylko wtedy, kiedy chcecie dostać nowy w prezencie gwiazdkowym…
Goździki bardzo (!) brudzą młynek, dlatego zawsze ucieram je w moździerzu i taką metodę polecam w stu procentach.
Gałkę oczywiście ścieramy na tarce, bo chyba żaden młynek tego nie wytrzyma. Możecie to zrobić tylko wtedy, kiedy chcecie dostać nowy w prezencie gwiazdkowym…
Goździki bardzo (!) brudzą młynek, dlatego zawsze ucieram je w moździerzu i taką metodę polecam w stu procentach.
Składniki
(wszystkie zmielone)
- 5 łyżek cynamonu
- 2 łyżki imbiru
- 2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej
- 5 gwiazdek anyżu
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka kardamonu
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 1 łyżka goździków
- szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie
Wszystkie składniki wymieszać w miseczce i wsypać do szczelnego słoiczka. Taka ilość wystarczy spokojnie na kilka świątecznych wypieków. Mnie wystarcza na całe święta.
Wszystkie składniki wymieszać w miseczce i wsypać do szczelnego słoiczka. Taka ilość wystarczy spokojnie na kilka świątecznych wypieków. Mnie wystarcza na całe święta.
Wow, niesamowita musi być taka domowa przyprawa. :-)
OdpowiedzUsuńJest bardzo aromatyczna. Na dodatek: prawdziwa! :)
OdpowiedzUsuńZawsze kupuję przyprawę do piernika firmy Kotanyi, ona nie ma cukru ani mąki, ale w tym roku może zrobię sama :) Jestem ciekawa aromatu Twojej :)
OdpowiedzUsuńJak przeszukiwałam półki, niestety jej nie było. Moim faworytem jest przyprawa z Darów Natury, ale nie wszędzie jest dostępna :)
UsuńTeż miałyśmy zamiar polecić tą przyprawę :) Jest naprawdę dobrze wyważona smakowo :)
UsuńW ubiegłym roku doszłam do tego samego wniosku i od tamtej pory przyprawę do piernika robię samodzielnie;)
OdpowiedzUsuńMogę szczęśliwie przyklasnąć Twoim działaniom piernikowym i posyłajmy ten pomysł na krańce świata:)
OdpowiedzUsuń