Wyobraźcie sobie niedzielny, leniwy
poranek i zapach świeżo upieczonego chlebka bananowego w kuchni. W tygielku gorące
kakao, a w głowie pomysły na wspaniałe spędzenie dnia. Z oddali słychać miejski
gwar, ale nasz umysł jest spokojny i gotowy na relaks… Pijemy łyk kakao i
zaczynamy marzyć o lepszym świecie, o przyszłości bez ograniczeń i o
spełnieniu, którego każdy może dostąpić, jeśli tylko zrobi pierwszy krok.
Miękki bananowy chlebek przenosi nas w beztroski świat dzieciństwa, kiedy
odkrywanie i dziwienie się światu było codziennością. Z każdym kęsem przybliżam
się do tej zapomnianej radości i wiem na pewno: chcę ją poczuć jeszcze raz!
Chlebek bananowy z orzechami bez mąki
Składniki (na keksówkę o wymiarach 26 x 12 cm)
- 3 szklanki świeżo zmielonych orzechów włoskich
- 5 dojrzałych bananów
- 3 jaja
- 3 łyżki mielonego, odtłuszczonego lnu (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Banany obrać i zmiksować. Dodać jaja i miksować chwilę, aby stworzyły jednolitą masę z bananowym kremem. W drugiej misce wymieszać mielony len, mielone orzechy i proszek do pieczenia. Powoli wsypywać suche składniki do masy bananowo – jajecznej mieszając. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdy wszystkie składniki się połączą, wlać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na półkę drugą od dołu i piec przez około 50 minut. Jeśli chlebek będzie zbyt szybko się rumienił, można zmniejszyć temperaturę do 170˚C i zostawić w uchylonym piekarniku jeszcze kilka minut po upieczeniu, aby na pewno dobrze się upiekł.
Banany obrać i zmiksować. Dodać jaja i miksować chwilę, aby stworzyły jednolitą masę z bananowym kremem. W drugiej misce wymieszać mielony len, mielone orzechy i proszek do pieczenia. Powoli wsypywać suche składniki do masy bananowo – jajecznej mieszając. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdy wszystkie składniki się połączą, wlać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na półkę drugą od dołu i piec przez około 50 minut. Jeśli chlebek będzie zbyt szybko się rumienił, można zmniejszyć temperaturę do 170˚C i zostawić w uchylonym piekarniku jeszcze kilka minut po upieczeniu, aby na pewno dobrze się upiekł.
Świetnie, że wyszedł taki zdrowy i z tak genialnych składników. Co domowy wypiek to jednak domowy! :-)
OdpowiedzUsuńPewnie! Zwłaszcza, że wcale nie jest pracochłonny i uda się każdemu! :)
UsuńWyszedł cudny czuję jego zapach:)
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda, w końcu muszę się za niego zabrać...
OdpowiedzUsuńPięknie wyrósł, na niedzielny poranek najlepszy :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł! Nigdy nie robiłam chlebka bananowego bez mąki, jestem ciekawa jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj! Jest przyjemnie wilgotny i bardzo dobrze się przechowuje, nie wysychając :)
UsuńO rany jakie to musiało być bajeczne! Orzechy + banany! Masakra już czujemy ten smak :D Ale u nas będzie problem z ilością własnie tych orzechów :/
OdpowiedzUsuńMożna orzechy zastąpić mąką: pomieszać kokosową z dyniową. Robiłam kiedyś podobny chlebek. Był niczego sobie... :)
OdpowiedzUsuńŚwietny chlebek!
OdpowiedzUsuńZastąpienie mąki orzechami to strzał w 10 :) Musiał smakować wybornie :)