Ciasteczka kawowe z migdałami


Cóż, ciasteczka to ciasteczka. Nic wielkiego, ale te są najlepsze. Może z powodu mojego upodobania do czekolady i kakao wydają mi się takie boskie? Wieki ich nie jadłam, bo zawsze były pieczone na specjalną okazję. Dziś taka okazja nadeszła i piekarnik został uruchomiony. Właściwie wolę ciastka od ciast, bo  często wystarcza mi jedno małe ciasteczko i można je znacznie dłużej przechowywać. Oczywiście łatwiej się nimi też podzielić.
Karob najczęściej można kupić w postaci proszku o wyglądzie kakao. Jest delikatniejszy w smaku i mniej tłusty niż kakao, dodatkowo stanowiąc dobre źródło potasu, magnezu i błonnika. Uczuleni na kakao mogą całkowicie zastąpić proszek kakaowy karobem. Na rynku są dostępne czekolady, które powstały na bazie karobu a nie kakaowego ziarna i alergicy także mogą zjeść swoją "czekoladę". 

Ciasteczka kawowe z migdałami
Składniki (na 30-32 ciasteczka)
  • 300 g mąki orkiszowej razowej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 150 g czekolady gorzkiej czekolady min. 70 % kakao
  • 100 g płatków migdałowych
  • 200 g masła
  • 2 jaja
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • 1 łyżka karobu w proszku
  • 2 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżki (jak do zupy) proszku do pieczenia na kamieniu winnym
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, kawą, kakao i karobem. Czekoladę skroić (ja strugam tabliczkę dookoła) ostrym nożem tak, żeby powstały wiórki lub małe, nierówne kosteczki. Do wymieszanych wcześniej składników dodać płatki migdałowe, wsypać rozdrobnioną czekoladę, wbić jaja i dodać pokrojone na kawałki schłodzone masło. Wyrobić ciasto dokładnie, aby nie było w nim widać grudek masła i składniki stworzyły w miarę jednolitą całość. Uformować około 30-32 kulek i lekko je spłaszczyć. Ułożyć na tacy lub 2 talerzach i schłodzić je około 0,5 godziny w lodówce. Po tym czasie wstawić je na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Komentarze

  1. idealne na sobotnie popołudnie :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Są świetne! Idealne do maczania w mleku ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Za kawowymi słodyczami nie przepadam, ale Twoje ciasteczka wyglądają obłędnie !! :) Tak bogato, zdrowo i pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis, dodatek gorzkiej czekolady (uwielbiam!) w pełni mnie przekonuje :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nabrałyśmy ochotę na ciasteczka z karobem :D Jednak my zrezygnowałybyśmy z kawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam takich ciasteczek! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialnie wyglądają te ciasteczka, mega apetyczne ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz