Jeśli
Wy też znaleźliście zabłąkany makaron ryżowy w kuchni i potrzebujecie
ciekawej przystawki dla siebie lub przekąski na dziecięce przyjęcie,
czas działać. Nieskomplikowanie i dość szybko. Warzywa zostają
przemycone, a wygląd zachęca. Jest bezglutenowo i smacznie. A więc?
Smacznego :)
Smacznego :)
Makaronowe gniazdka z ryżowego makaronu z przepiórczym jajem
- 200 g makaronu ryżowego 1 mm
- 16-18 jaj przepiórczych
- 1 średnia cukinia
- 1 duży por
- 5 świeżych pomidorów obranych ze skórki lub 1 puszka pomidorów bio w kawałkach
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól ziołowa, pieprz, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie
Makaron włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą. Posolić i przykryć pokrywką na 10-12 minut. Gdy makaron napęcznieje, odcedzić. Pora i cukinię umyć. Pora pokroić w cieniutkie półkrążki, cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ze skórką), czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić pora i czosnek. Podlać lekko wodą i dusić chwilę, mieszając. Dodać cukinię i pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki. Dusić, aż warzywa będą miękkie i duża część wody odparuje. Warzywa powinny mieć konsystencję sosu. Dodać makaron, wymieszać i doprawić. Krótko przestudzić i za pomocą widelca kłaść porcje makaronu z warzywami do foremek. W każdej foremce zrobić wgłębienie i wbić 1 lub 2 jaja przepiórcze. Posypać czosnkiem niedźwiedzim. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i zapiekać 25 minut. Można jeść na ciepło i zimno.
Makaron włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą. Posolić i przykryć pokrywką na 10-12 minut. Gdy makaron napęcznieje, odcedzić. Pora i cukinię umyć. Pora pokroić w cieniutkie półkrążki, cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ze skórką), czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić pora i czosnek. Podlać lekko wodą i dusić chwilę, mieszając. Dodać cukinię i pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki. Dusić, aż warzywa będą miękkie i duża część wody odparuje. Warzywa powinny mieć konsystencję sosu. Dodać makaron, wymieszać i doprawić. Krótko przestudzić i za pomocą widelca kłaść porcje makaronu z warzywami do foremek. W każdej foremce zrobić wgłębienie i wbić 1 lub 2 jaja przepiórcze. Posypać czosnkiem niedźwiedzim. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i zapiekać 25 minut. Można jeść na ciepło i zimno.
Mniam, jakie to pyszne i kreatywne! A jak szybko gotowe! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) Danie wygląda bardzo ciekawie a przy tym mnóstwo pysznych składników zawiera :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. Wyglądają bardzo apetycznie.;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam przepiórczych jaj.
Są bardzo delikatne w smaku, ale uważaj na twardą skorupkę. Ja rozbijam ją zawsze nożem, bo te maleństwa są solidnie zapakowane...:)
OdpowiedzUsuńKurcze a nie tak dawno zużyłyśmy zabłąkany makaron ryżowy. No nic trzeba będzie kupić specjalnie taki :P
OdpowiedzUsuńJa nie pamiętam, gdzie kupiłam swój, tak długo leżał, chyba w Aldi. W każdym razie był świetny i chociaż przygotowałam od razu całe opakowanie i połowa została w lodówce do następnego dnia, bez problemu go "rozplątałam" i zrobiłam z warzywami.
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron ryżowy, w każdym daniu, więc ten przepis też na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń