Wielkanoc za pasem i jeśli
potrzebujecie szybkiego pasztetu z dobrych składników, ten przepis nada się
znakomicie. Jest świetny do pieczywa, ale także, jako samodzielne danie, np. w
towarzystwie ciekawej sałatki i chrzanowego sosu.
Pasztet jajeczny z pestkami dyni i chrzanem
Składniki (na formę o przekroju około 12 cm i wysoką na 10 cm)
- 1 szklanka pestek dyni
- 2 jaja surowe
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 1 marchew
- 1 duża cebula
- 6 cm kawałek świeżego chrzanu
- 2 łyżki mielonego lnu odtłuszczonego lub świeżo zmielonego w młynku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka soli + szczypta do duszenia warzyw
- pieprz
- pomidorek koktajlowy do dekoracji
Przygotowanie
Chrzan i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić cebulę. Podsmażać chwilę i podlać lekko wodą. Dodać marchew i chrzan, i dusić do miękkości, podlewając odrobiną wody. Dodać curry, odrobinę soli i pieprzu. Odparować nadmiar wody i wyłączyć ogień. Przestudzić i zmiksować.
Pestki dyni zmielić na mąkę w młynku i wsypać do miski. Dodać łyżeczkę soli, pieprz, czosnek mielony i niedźwiedzi. Dobrze wymieszać, wbić 2 jaja i dodać zmiksowane warzywa i oliwę. Wymieszać dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Formę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno nałożyć kilka centymetrów masy i ułożyć na niej 2 ugotowane jaja. Przykryć pozostałą masą dyniowo – warzywną i lekko ubić. Można udekorować pokrojonym w ćwiartki pomidorkiem koktajlowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilkanaście minut i wyjąć pasztet z formy, chwytając za krawędzie papieru. Wystudzić całkowicie lub podawać na ciepło.
Uwaga:
wybierając foremkę, lepiej zdecydować się na wyższą, aby masa przykryła
ugotowane jaja. Jeżeli brak w domu wysokiej i niedużej formy, można podwoić
ilość składników i upiec pasztet w średniej keksówce. Chrzan i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić cebulę. Podsmażać chwilę i podlać lekko wodą. Dodać marchew i chrzan, i dusić do miękkości, podlewając odrobiną wody. Dodać curry, odrobinę soli i pieprzu. Odparować nadmiar wody i wyłączyć ogień. Przestudzić i zmiksować.
Pestki dyni zmielić na mąkę w młynku i wsypać do miski. Dodać łyżeczkę soli, pieprz, czosnek mielony i niedźwiedzi. Dobrze wymieszać, wbić 2 jaja i dodać zmiksowane warzywa i oliwę. Wymieszać dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Formę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno nałożyć kilka centymetrów masy i ułożyć na niej 2 ugotowane jaja. Przykryć pozostałą masą dyniowo – warzywną i lekko ubić. Można udekorować pokrojonym w ćwiartki pomidorkiem koktajlowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilkanaście minut i wyjąć pasztet z formy, chwytając za krawędzie papieru. Wystudzić całkowicie lub podawać na ciepło.
Myślałam nad czymś podobnym na wielkanocny stół, pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńPasztet wygląda apetycznie z tym jajkiem :D W tym roku jednak odpuszczamy jego pieczenie :/
OdpowiedzUsuńI really like your post :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.itsmetijana.blogspot.com/
Wygląda bardzo smakowicie i dostojnie :):)
OdpowiedzUsuńO piękny wyszedł i te jajo w środku :)
OdpowiedzUsuńMniam. Nigdy nie jadłam takiego pasztetu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/