Uwielbiam smak tych bułeczek. Dają na długo uczucie sytości i
nie czuję się po nich ciężko, chociaż zawierają w sobie znaczną dawkę energii. Dla
bezglutenowców i osób na diecie stabilizującej poziom cukru oraz diecie bez zbóż.
Lub po prostu, dla lubiących smaczne, eksperymentalne wypieki.
Bułeczki słonecznikowe z orzechami i siemieniem bez mąki
- 1,5 szklanki orzechów włoskich
- 1 szklanka nasion słonecznika
- 1 szklanka siemienia lnianego
- 1 szklanka wody mineralnej
- ¼ szklanki mąki kokosowej
- ¼ szklanki sezamu + sezam do posypania bułeczek
- 2 łyżeczki mielonego czosnku
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
- 2 duże jaja
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
Orzechy, słonecznik i siemię zmielić na mąkę w młynku. Składniki suche dobrze wymieszać w dużej misce. Jaja rozkłócić w miseczce i wlać do suchych składników. Następnie dodać wodę, dobrze wymieszać i odstawić na chwilę, żeby składniki wchłonęły płyn. Ciasto powinno być zwarte i łatwo się formować, ale nie twarde. Kiedy będzie zbyt suche, należy dodać jeszcze odrobinę wody. Zwilżając dłonie, ulepić podłużne bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch bułek wodą, nożem zrobić niezbyt głębokie ukośne nacięcia i posypać nasionami sezamu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 35 minut na środkowej półce.
Bardzo ładne. Już je zaczęłam zjadać w wyobraźni :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne bułeczki!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają :) Wszytko co ma w sobie ziarna kradniemy bez mrugnięcia okiem xD
OdpowiedzUsuńŚliczne bułeczki. Porywam jedną!;)
OdpowiedzUsuńImponujący skład ! Muszę takie bułeczki upiec :)
OdpowiedzUsuńWreszcie znalazlam przepis na buleczki bez drozdzy i w dodatku z tak pysznymi skladnikami. Musze je koniecznie upiec. Dziekuje i pozdrawiam:-*.
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię, bo naprawdę mi smakują. Pracy jest naprawdę mało. Nic nie musi wyrastać. Zanim piekarnik się rozgrzeje, będą gotowe do pieczenia. :) Smacznego
OdpowiedzUsuńMusiały smakować wspaniale z takich składników :):)
OdpowiedzUsuńTak było. Są naprawdę dobre :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo pysznie, muszę koniecznie wypróbować ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMniam. Te bułeczki są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/
Ja robię jak placek całkiem płasko wykładam blachę i potem kroję. Wg mnie lepiej smakuje i jest wypieczone. Przepis robi furorę ☺
OdpowiedzUsuńNo to świetnie, sama muszę koniecznie z tego pomysłu skorzystać :) Dzięki za zwrotną super inspirację :)
OdpowiedzUsuń