Pasta z czarnych oliwek z tymiankiem

Super szybka i pyszna pasta do pieczywa, tortilli i nadziewanych warzywami naleśników.
Powstanie w kilka minut i uda się każdemu. Ja najbardziej lubię ją na pieczywie z sadzonym albo gotowanym jajkiem i papryką, ale interpretacja jest całkowicie dowolna. 
 
Pasta z czarnych oliwek z tymiankiem

Składniki
  • 1 słoik czarnych oliwek bez pestek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • pieprz
Przygotowanie
Odcedzić oliwki z zalewy i osączyć. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku, w którym będą miksowane. Zmiksować na gładką masę. Pastę można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Uwaga: pasty nie solimy, ponieważ w oliwkach jest już dostatecznie dużo soli.

Komentarze

  1. Wygląda bardzo ciekawie, ale przepis chyba nie dla mnie, bo nie przepadam za czarnymi oliwkami :P Chociaż myślę, że z zielonych też się uda, ale w takim kolorze wygląda znacznie ciekawiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To pewnie subiektywne, ale mnie zielone oliwki wydają się zbyt słone. Czarne zresztą też, ale w mniejszym i jadalnym stopniu. Po prostu w pastach bardziej czuje się sól niż w samych oliwkach. Zielone lubię nadziewane migdałami...

    OdpowiedzUsuń
  3. Oliwkom mówimy zdecydowanie NIE! Nie możemy się do nich przekonać xP

    OdpowiedzUsuń
  4. Cóż, każdy z nas przynajmniej kilku produktów nie lubi i trzeba to uszanować. Smak to sprawa bardzo indywidualna. Tymczasem pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam czarne oliwki mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja co prawda za czarnymi oliwkami nie przepadam, ale chętnie spróbowałabym tej pasty, bo wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam czarne oliwki, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ciepię oliwek, więc przepisu nie wypróbuję :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie poddawaj się bez walki, wypróbuj przepis, może kosztowałeś tylko źle przyrządzone a tak na prawdę, to uwielbiasz oliwki. Tylko o tym nie wiesz :)

      Usuń

Prześlij komentarz