Jeżeli nie próbowaliście dotąd mąki
z amarantusa, te placuszki są dobrym sposobem na wprowadzenie jej do menu.
Można je zabrać do pracy na drugie śniadanie albo przekąskę o dowolnej porze
dnia. Są pyszne na ciepło i na zimno. Na obiad, śniadanie i kolację sprawdzą się doskonale z dodatkiem surówki lub sałatki.
A cóż takiego ma w sobie amarantus, że jest uznawany za tak wartościowy? Po
pierwsze: brak glutenu, po drugie: błonnik, antyoksydanty, w tym skwalen, po
trzecie: wapń, magnez, żelazo, miedź
oraz witaminy: E i z grupy B. A pestki z dyni? Właściwości przeciwpasożytnicze,
witaminy z grupy B, witamina A i E oraz cynk dla pięknej skóry i włosów. Siemię
lniane znakomicie komponuje się z tymi składnikami, a rukola doskonale spaja trzy smaki
podstawowych składników.
Placki amarantusowe z pestkami dyni i rukolą
Składniki (na około 7 placków o
średnicy 12 cm)
- 1 szklanka mąki z amarantusa
- 0,5 szklanki pestek dyni łuskanych
- 0,5 szklanki siemienia lnianego
- 1 i ¼ szklanki wody
- 50 g rukoli (0,5 standardowego opakowania, które ma 100-125g)
- 1 jajo
- 2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania placków
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki przyprawy curry
- 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- pieprz czarny lub cayenne
Przygotowanie
Do dużej miski wsypać mąkę z amarantusa. Siemię i pestki dyni zmielić w młynku do kawy lub w blenderze na mąkę. Rukolę umyć, osączyć z wody i posiekać. Wszystkie suche składniki dodać do miski z mąką amarantusową i dokładnie wymieszać. Wlać wodę i wbić jajo. Mieszać drewnianą łyżką lub ręką, aż składniki się dobrze połączą. Odstawić na kilka minut, po czym wylać na talerzyk trochę oliwy i maczając w niej dłonie formować nieduże placki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez 0,5 godziny.
Do dużej miski wsypać mąkę z amarantusa. Siemię i pestki dyni zmielić w młynku do kawy lub w blenderze na mąkę. Rukolę umyć, osączyć z wody i posiekać. Wszystkie suche składniki dodać do miski z mąką amarantusową i dokładnie wymieszać. Wlać wodę i wbić jajo. Mieszać drewnianą łyżką lub ręką, aż składniki się dobrze połączą. Odstawić na kilka minut, po czym wylać na talerzyk trochę oliwy i maczając w niej dłonie formować nieduże placki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez 0,5 godziny.
czy może być mąka amarantusowa prażona bo takową posiadam i czy można zmienić proporcje siemienia w stosunku do pestek dyni, mam niecałą 1/4 szkl siemienia?
OdpowiedzUsuńJasne. Placki i tak będą się ładnie piekły i nie nie rozpadną. Smacznego!
OdpowiedzUsuń