Placki amarantusowe z pestkami dyni i rukolą

Jeżeli nie próbowaliście dotąd mąki z amarantusa, te placuszki są dobrym sposobem na wprowadzenie jej do menu. Można je zabrać do pracy na drugie śniadanie albo przekąskę o dowolnej porze dnia. Są pyszne na ciepło i na zimno. Na obiad, śniadanie i kolację sprawdzą się doskonale z dodatkiem surówki lub sałatki. 
A cóż takiego ma w sobie amarantus, że jest uznawany za tak wartościowy? Po pierwsze: brak glutenu, po drugie: błonnik, antyoksydanty, w tym skwalen, po trzecie:  wapń, magnez, żelazo, miedź oraz witaminy: E i z grupy B. A pestki z dyni? Właściwości przeciwpasożytnicze, witaminy z grupy B, witamina A i E oraz cynk dla pięknej skóry i włosów. Siemię lniane znakomicie komponuje się z tymi składnikami, a rukola doskonale spaja trzy smaki podstawowych składników.
 
Placki amarantusowe z pestkami dyni i rukolą


Składniki (na około 7 placków o średnicy 12 cm)
  • 1 szklanka mąki z amarantusa
  • 0,5 szklanki pestek dyni łuskanych
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 1 i ¼ szklanki wody
  • 50 g rukoli (0,5 standardowego opakowania, które ma 100-125g)
  • 1 jajo
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania placków
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • pieprz czarny lub cayenne
Przygotowanie
Do dużej miski wsypać mąkę z amarantusa. Siemię i pestki dyni zmielić w młynku do kawy lub w blenderze na mąkę. Rukolę umyć, osączyć z wody i posiekać. Wszystkie suche składniki dodać do miski z mąką amarantusową i dokładnie wymieszać. Wlać wodę i wbić jajo. Mieszać drewnianą łyżką lub ręką, aż składniki się dobrze połączą. Odstawić na kilka minut, po czym wylać na talerzyk trochę oliwy i maczając w niej dłonie formować nieduże placki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez 0,5 godziny. 


Komentarze

  1. czy może być mąka amarantusowa prażona bo takową posiadam i czy można zmienić proporcje siemienia w stosunku do pestek dyni, mam niecałą 1/4 szkl siemienia?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jasne. Placki i tak będą się ładnie piekły i nie nie rozpadną. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz