Prosto i szybko, ale wartościowo i
smacznie.
Wysiłek znikomy, ale smak wyśmienity i sytość gwarantowana! Bez wyrastania ciasta i długiego oczekiwania. Bez glutenu i z minimalną ilością zabiegów, aby powstało zaskakujące danie. Ogromną zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Posiada także właściwości odkwaszające organizm, jest lekkostrawna i wspomaga proces trawienia. Ponieważ sama ma bardzo neutralny smak, stanowi doskonały grunt do przygotowania innych, bardziej intensywnych w smaku potraw. Minimalna kaloryczność i niska zawartość węglowodanów, to kolejne zalety. Chociaż... nie należy zapominać o patrzeniu na posiłki bardziej całościowo, ponieważ optymalny poziom energii i składników powinien być dostarczany stosownie do naszych potrzeb indywidualnych, a nie jedynie do bezosobowych zaleceń. Słuchajmy swojego organizmu i nie lekceważmy go, a on najlepiej podpowie, co nam służy najbardziej.
Wysiłek znikomy, ale smak wyśmienity i sytość gwarantowana! Bez wyrastania ciasta i długiego oczekiwania. Bez glutenu i z minimalną ilością zabiegów, aby powstało zaskakujące danie. Ogromną zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Posiada także właściwości odkwaszające organizm, jest lekkostrawna i wspomaga proces trawienia. Ponieważ sama ma bardzo neutralny smak, stanowi doskonały grunt do przygotowania innych, bardziej intensywnych w smaku potraw. Minimalna kaloryczność i niska zawartość węglowodanów, to kolejne zalety. Chociaż... nie należy zapominać o patrzeniu na posiłki bardziej całościowo, ponieważ optymalny poziom energii i składników powinien być dostarczany stosownie do naszych potrzeb indywidualnych, a nie jedynie do bezosobowych zaleceń. Słuchajmy swojego organizmu i nie lekceważmy go, a on najlepiej podpowie, co nam służy najbardziej.
Pizza z cukinii
Składniki (2-3 małe porcje)
Przygotowanie- 4 szklanki cukinii startej na tarce do jarzyn (ilość przed odciśnięciem)
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 2 duże jaja lub 3 małe
- 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżka oliwy z oliwek do posmarowania papieru do pieczenia
- lniana ściereczka lub gaza do odciśnięcia cukinii
- 100 g sera feta owczego lub 4 łyżki parmezanu startego na proszek
- 1 czerwona cebula pokrojona w plastry
- garść posiekanych oliwek
- umyte liście szpinaku
- 6 łyżek przetartych pomidorów
Startą cukinię włożyć do rozłożonej ściereczki lub gazy, utworzyć zawiniątko i mocno odcisnąć. Powinno wypłynąć z węzełka około ¾ szklanki soku z cukinii. Odciśniętą cukinię włożyć do miski, wbić jaja, dodać sól i przyprawy oraz mąkę kokosową. Wymieszać i odczekać kilka minut, po czym wyrobić ręką kleiste ciasto. Posmarować oliwą papier do pieczenia w miejscach, gdzie chcemy uformować pizzę (gdy nie smaruję, czasem trudno odkleić pizzę od papieru i przenieść na talerz). Ulepić z ciasta 3 kulki i każdą rozpłaszczyć na blaszce z nasmarowanym papierem. Nadać plackom okrągły, dość równy kształt, grubość placków to mniej więcej 1 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C i podpiekać przez około 15-17 minut. Po tym czasie wyjąć pizze i udekorować. Najpierw pomidory na spód, czyli rozsmarować je równą warstwą na wszystkich plackach, potem posypać je pokruszoną fetą i ułożyć dodatki. To może być każdy składnik, który lubicie. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 10-15 minut, aż ser się rozpuści i składniki zaczną rozsiewać w kuchni swoje aromaty.
zdrowa i pyszna pizza!
OdpowiedzUsuńTa pizza jest ekstra! Bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuń