Nalewka kawowa z wanilią

Ta naleweczka to mój mały, uniwersalny skarb. Kiedy robię tiramisu albo torcik, nasączam nią biszkopty. Kiedy goście moją ochotę na likier, dolewam do niej mleko kokosowe, miksuję i pojawia się przepyszny drink. A kiedy ktoś pragnie herbatki z prądem albo wykwintnego, aromatycznego cappuccino, ona zawsze jest w pogotowiu. Uwielbiam obdarowywać nią bliskich. To dobry pomysł na święta, żeby użyć jej do stworzenia kulinarnego przeboju, albo obdarować nią kogoś kochanego. Do świąt zostało jeszcze sporo czasu i z pewnością zdąży dojrzeć.
 

Nalewka kawowa z wanilią
Składniki
  • 3 garście ziaren kawy
  • 4-5 lasek wanilii
  • 0,5 l wódeczki
  • 3/4 szklanki miodu
  • 2 szklanki wody
Przygotowanie
Laski wanilii przekroić na pół i wydrążyć miąższ i ziarenka. Pokroić resztę lasek i wrzucić do słoja. Dosypać ziarna kawy i zalać wódeczką. Zakręcić lub dobrze przykryć słój i odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Co kilka dni dobrze jest potrząsnąć słojem. Po dwóch tygodniach odcedzić kawę i wanilię. W garnku zagotować wodę i wlać do niej miód. Na bardzo małym ogniu podgrzewać miód, aż stworzy z wodą w miarę jednolity płyn. Lekko przestudzić i przecedzić przez gazę lub gęste sito. Można nie przecedzać, ale wtedy nalewka na dnie będzie mętna. Wodę z miodem wystudzić i dodać do kawowo – waniliowego cuda ze słoja. Wymieszać, zostawić w większym, zakręcanym naczyniu na jeden dzień, a potem rozlać do butelek.

Komentarze

  1. Cudownaaaa.... Chociaż strasznie jej nadużywam dolewając codziennie do latte. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz