Pizza razowa z rukolą i pomidorkami


Pizza to jedno z dań, z którymi trudno się rozstać. Kiedyś koleżanka ze szkoły opowiedziała mi o jednym z włoskich sposobów podawania pizzy i w tym roku miałam okazję go spróbować w tym pięknym kraju. Polega on na tym, że smarujemy oliwą z czosnkiem ciepły talerz na pizzę. Dzięki temu, kiedy położymy na nim gorący placek, powstaje niesamowity aromat. Dodatkowo posypujemy pizzę dużą ilością rukoli, koktajlowych pomidorków i dopiero na ten zestaw wylewamy sos.

Moja pizza jest cienka, z pełnoziarnistej mąki i nie klei się od sera. Do przygotowania dwóch sztuk dużej pizzy wystarcza 100 g parmezanu lub innego sera o podobnej strukturze. Naje się nią 4-osobowa rodzina lub dwóch wielkich głodomorów.
Cóż więcej dodawać, czas zacząć piec.
 
Pizza razowa z rukolą i pomidorkami
Składniki
  • 350 g mąki orkiszowej razowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 g drożdży świeżych
  • 0,2 l letniej wody
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki cukru nierafinowanego
Sos czosnkowy     
  • 3 łyżki majonezu bio
  • 150 g jogurtu naturalnego lub mleka kokosowego (do mleka można dodać trochę chrzanu,żeby smak był intensywniejszy)
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
Podstawowy podkład
  • 8 łyżek pulpy pomidorowej z kawałkami pomidorów
  • 100 g sera parmezanu, Grana Padano lub Pecorino
Dodatkowo
  • 100 g rukoli
  • 350 g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
Dodatki
Wszystkie przez Was lubiane: groszek, oliwki, pieczarki, cebulka
Przygotowanie 
Drożdże rozetrzeć w garnuszku z dodatkiem ciepłej wody, odrobiną mąki i 0,5 łyżeczki cukru, aby miały konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy drożdże urosną, dodać je do mąki, wlać oliwę i wodę, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Powinno być gładkie. Po wyrobieniu ciasto przykryć w misce ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Posypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na 2 duże albo 3-4 mniejsze placki. Lekko zawinąć brzegi do środka. Posmarować placki pastą pomidorową i posypać połową sera. Następnie wyłożyć nadzienie: groszek, uduszone pieczarki, oliwki, czerwoną cebulę w plastrach, co tylko przyjdzie nam do głowy, ale musimy uważać, żeby nie obciążyć pizzy za bardzo. Pizzę przybraną składnikami, posypać z wierzchu resztą sera. Wyłożyć placki na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Ja wałkuję i rozciągam pizzę już na blaszce wyłożonej papierem, dzięki temu na pewno ciasto nie przerwie się podczas przekładania. Mąka razowa nie jest tak wysoko glutenowa i plastyczna jak mąka biała czy specjalna mąka typu 0 do pizzy, dlatego wymaga specjalnego traktowania. 
Wstawić placki do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 22-30 minut. W tym czasie przecisnąć przez praskę 4 ząbki czosnku i wymieszać je z 3-4 łyżkami oliwy. Następnie posmarować tą miksturą talerze, na których ma być podana pizza.
Wyjąc upieczone placki z piekarnika. Każdy posypać obficie rukolą i pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi. Polać wszystko sosem czosnkowym.

Komentarze