Kto
nie słyszał o zaletach octu jabłkowego? Jest dodatkiem do napojów
oczyszczających i odkwaszających organizm, wspomaga metabolizm i proces
odchudzania. Jest także pomocnym lekiem, oczywiście w rozcieńczeniu,
przy uporczywych atakach kaszlu. Używając go z umiarem, możemy poprawić
poziom swojej witalności i odciążyć nieco przewód pokarmowy. Jego
zrobienie to przysłowiowa "bułka z masłem", bo fermentuje sam. Musimy
jedynie stworzyć mu odpowiednie warunki.
Ocet jabłkowy
Składniki
Przygotować duży słój szklany lub naczynie kamionkowe, włożyć do niego pokrojone jabłka i zalać wodą wymieszaną z cukrem. Przykryć kawałkiem gazy, żeby uniknąć ataku muszek owocówek. Pozostawić tak naczynie w spokoju na tydzień. Jabłka powinny opaść na dno naczynia.
Po tym czasie sprawdzamy poziom fermentacji. Jeśli ocet zyskał już smak kwaśny i właściwą moc, możemy go odcedzić i przelać do butelek, zakorkować i przechowywać w chłodnym miejscu. Jeśli jeszcze nie sfermentował, niech popracuje dodatkowo przez 2-3 doby.
- 2,5 litra letniej wody przegotowanej
- 4-5 jabłek pokrojonych w kostkę wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi
- 8 łyżek nierafinowanego cukru
- duże szklane lub kamionkowe naczynie, kawałek płótna lub gazy
Przygotować duży słój szklany lub naczynie kamionkowe, włożyć do niego pokrojone jabłka i zalać wodą wymieszaną z cukrem. Przykryć kawałkiem gazy, żeby uniknąć ataku muszek owocówek. Pozostawić tak naczynie w spokoju na tydzień. Jabłka powinny opaść na dno naczynia.
Po tym czasie sprawdzamy poziom fermentacji. Jeśli ocet zyskał już smak kwaśny i właściwą moc, możemy go odcedzić i przelać do butelek, zakorkować i przechowywać w chłodnym miejscu. Jeśli jeszcze nie sfermentował, niech popracuje dodatkowo przez 2-3 doby.
A to moja ukochana butelka na ocet zdobyta na Pchlim Targu
Uwaga: im więcej cukru dodajemy na początku
fermentacji, tym ocet ma potem mocniejszy smak. Nie powinniśmy jednak
przekraczać 3 łyżek cukru na litr wody.
Komentarze
Prześlij komentarz