Co
tu dużo pisać. Jeżeli nie dajecie rady w inny sposób przerobić nadmiaru
znalezionych grzybków, polecam kiszenie jako alternatywę dla octu.
Grzyby mogą tak przetrwać przez kilka zimowych miesięcy. Są dobrym
dodatkiem do sałatek, kanapek i do tego, co tylko nam podpowie kulinarna
wyobraźnia. A przede wszystkim, są pyszne i lżej strawne, dzięki
kiszeniu. Posiadają także wszystkie zalety innych kiszonek. Poprawiają
funkcjonowanie przewodu pokarmowego i zawierają korzystne bakterie kwasu
mlekowego. To naturalny probiotyk stymulujący wzrost odporności
organizmu. A więc? Wielkie kiszenie czas zacząć (domownicy drżyjcie,
czeka Was powrót "ulubionych" aromatów!). Kto chciałby zgłębić temat probiotyków oraz ich właściwości, zapraszam tutaj.
- 2 kg kapeluszy podgrzybków
- główka czosnku
- 6-8 łyżeczek soli
- 1 cebula pokrojona w plastry
- ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i gorczycy
- liść laurowy
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy umyte kapelusze podgrzybków. Gotujemy około 10-15 minut i odcedzamy na sicie. Najlepiej zostawić grzyby na sicie do następnego dnia, żeby bardzo dobrze odciekły.
Przygotowujemy gliniany garnek, szklany słój lub plastikowy, głęboki pojemnik oraz wyszorowany i wyprażony w piekarniku kamień.
Warstwami układamy na dnie grzyby. Każdą warstwę przesypujemy łyżeczką soli, posiekanym ząbkiem czosnku, odrobiną cebuli i przypraw. Ostatnią warstwę posypujemy solą, przykrywamy odwróconym talerzykiem i obciążamy kamieniem. Zostawiamy tak grzyby w kuchni na tydzień. Po tym czasie powinny już wspaniale ukisnąć. Zdarza się, że śluz z grzybów (zwłaszcza podgrzybków) wypływa ponad talerzyk i nie pachnie jak fiołki, wtedy trzeba go zlać i wyrzucić. Zdejmujemy kamień, talerzyk i przekładamy grzyby do słoików. Powinny mieć zdrowy zapach kiszonki. Przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu lub w lodówce.
Uwaga: moim zdaniem najlepsze do kiszenia są rydze i gąski, ponieważ nie mają tyle śluzu, co podgrzybki. Podgrzybki jednak najłatwiej zdobyć. I też są bardzo smaczne.
Komentarze
Prześlij komentarz