Sałatka szpinakowo - migdałowa z daktylami i sumakiem

Przyznaję z radością, że nie cierpię na szpinakowstręt i bardzo lubię sałatki z jego zielonymi listkami, a także pierożki, zupy i pesto. Widocznie nikt w dzieciństwie nie zaszczepił mi urazu do szpinaku, zmuszając mnie do jego zjadania. W moim domu po prostu nie jadało się szpinaku zbyt często. Dopiero jak zaczęłam sama gotować, rozsmakowałam się w nim na dobre i tak już pozostało.
Czy znacie przyprawę sumak? Kiedyś będąc w sklepie z egzotycznymi przyprawami kupiłam go całkiem przypadkowo i bardzo mi posmakował. Rośnie w strefie śródziemnomorskiej i w części środkowej Bliskiego Wschodu. Ma lekko cierpki, słono – kwaśny smak, w potrawach zastępuje cytrynę. Możecie go często spotkać w daniach kuchni arabskiej. Poprawia trawienie i świetnie nadaje się do dań tłustych.
Jeszcze jedna mała uwaga
Kiedy kupujecie ocet balsamiczny zwracajcie uwagę na skład: ocet winny i moszcz winogronowy to wszystko, co powinno się w nim znaleźć. Zapomnijmy o karmelu i innych barwnikach, pirosiarczynie, itp. Prawdziwy ocet balsamiczny jest zdecydowanie droższy, ale właśnie… jest prawdziwy.
Sałatka szpinakowo - migdałowa z daktylami i sumakiem
Składniki
  • 100 g młodego jędrnego szpinaku
  • 1 czerwona cebula
  • 50 g blanszowanych i obranych ze skórki migdałów
  • kilka świeżych daktyli
  • 1 kromka suchego chleba na grzanki (u mnie żytni jasny z własnego wypieku)
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 0,5 łyżeczki sumaku
  • sól, szczypta chili
Przygotowanie
Daktyle wypestkować i pokroić w kostkę. Jeżeli używamy suszonych daktyli, wcześniej trzeba je namoczyć, żeby zmiękły. Migdały zalać gorącą wodą i gdy przestygną, obrać ze skórki i posiekać.  Pokroić cebulę w cieniutkie plastry lub kosteczkę, wymieszać z daktylami i octem balsamicznym. Odstawić na chwilę. W tym czasie wymieszać czosnek z masłem klarowanym i utrzeć na jednolitą masę. Posmarować kromkę chleba i na rozgrzanej patelni podpiec od tłustej strony, ale bez dodatkowego tłuszczu na patelni. Kiedy stanie się chrupiąca, zdjąć z patelni, pokroić w kostkę i wymieszać z sumakiem, chili i szczyptą soli. Zostawić do ostygnięcia. Umyty szpinak wymieszać w dużej misce z posiekanymi migdałami, oliwą i grzankami, dodać cebulę z daktylami i doprawić jeszcze odrobiną soli, jeżeli jest taka potrzeba.

Komentarze

  1. Wygląda baaardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. I takie jest, jeżeli lubimy połączenie smaku słodkiego z lekko kwaśnym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiedziałem nawet, jak dobre może być takie pomieszanie smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz